Column van de Dag: De kracht van natuurbeleving

Foto: Evert-Jan Woudsma

In zijn nieuwe column voor Nieuws.nl neemt ‘Bosw8er’ Evert-Jan Woudsma zijn lezers mee naar een bijzondere middag, waarop hij een groep licht dementerenden gelukkig maakte met herinneringen aan de natuur.

De kracht van natuurbeleving (door: Evert-Jan Woudsma)

Ik durf nu met recht te zeggen, natuurbeleving haalt het beste in mensen naar boven.  Een glimlach, een fonkel in de ogen en een dierbare herinnering.  En of het nu komt door de geur, de vorm of het verhaal wat er bij hoort, ik heb gezien dat mensen gelukkig worden van een herinnering aan de natuur.

Het is dinsdagochtend half tien, zwaar beladen met laptop, rugtas en een boodschappentas vol natuurbeleving stap ik Westerheem binnen. Ik merk toch wel iets van spanning. Vandaag krijgt een groep licht dementerenden een natuurbelevingsochtend. En al vanaf het moment dat ik wist dat ik dit mocht doen, waren er allerlei vragen. Hoe bereik ik deze mensen en wat ga ik vertellen?En dat proces heeft me zeker een week bezig gehouden. Langzaamaan ontstond het idee van een fotoserie langs de seizoenen. En dan eenmaal aangekomen in de herfst, uitpakken met spullen uit de natuur die je nu tegenkomt. Het waren vooral mensen die niet meer in de gelegenheid zijn om zomaar even naar het bos te gaan. Afhankelijk van familie of verzorging. Dus voor mij zat er maar een ding op, ik neem de natuur mee naar binnen.En als je hebt over een schot in de roos, nou ik kan je verzekeren, dit was er een! Er werd gelachen, herinneringen kwamen naar boven en de hele kamer rook naar herfst. Kostbare uurtjes zijn dit. Uurtjes waarin mensen de koffie koud laten worden om te genieten van de natuur en al haar verhalen. Ik kan alleen maar hopen dat de geuren, kleuren, vormen en verhalen nog even mogen blijven, gewoon omdat ik zag dat het mensen raakt.Foto’s: Evert-Jan Woudsma
Meer foto’s, aankondigingen en berichten zijn te vinden op de Facebookpagina van Evert-Jan.

Reacties

Cookieinstellingen